Stäng fönster Åre kn, TOTTEN 1:68 ÅRE SJUKHUS

Historik
Efter att den höga fjälluftens hälsobringande effekter uppmärksammats och luftkurgäster mottagits sedan länge i Mörsil och Storlien uppfördes Fjällkuranstalten i Åre 1920-23. Sedan de första hotellen öppnades i Åre på 1890-talet hade hälsoaspekter varit viktiga i marknadsföringen av Åre. Enligt Årekännaren Martin Waller blev anstalten uppmärksammad. Inledningsvis vårdades ca 120 patienter med reumatiska besvär och nervösa symtom. senare mottogs även astmatiker och patienter med andra luftrörsåkommor. TBC-sjuka var däremot aldrig välkomna till Åre.

Arkitekten Karl Güettler stod för ritningarna till anstalten som uppfördes just nedanför de befintliga turistvillorna Tottebo och Granliden, vilka från och med sjukhusets öppnande kom att fungera som personalbostäder. Idag finns villorna inte kvar och av Güettlers byggnader finns endast byggnad 9004 och en överläkarbostad (idag Café Villan) på Totten 1:77 bevarade.

Anläggningen bytte senare ägare och namn till först Pensionsstyrelsens sjukhus i Åre och till Riksförsäkringsverkets sjukhus. Idag är sjukhusfunktionerna begränsade till ett fåtal byggnader och anläggningen går under namnet Åre sjukhus, Årekliniken och Årekompaniet. Många lokaler används för kontorsändamål.

Byggnadsbeståndet kompletterades på 1940-talet men den största betydelsen för den fysiska miljön har förändringar under sent 1960-tal och 1970-talet haft. Då uppfördes de två största sjukhusbyggnaderna och samtliga större byggnader byggdes samman och gavs en relativt enhetlig prägel genom materialval till fasader och tak. Under 1990-talet förlängdes anläggningen åt sydost genom att ett tränings- och rehabiliteringscenter uppfördes.