Stäng fönster Göteborg kn, NORDSTADEN 19:1 M.FL. KRONHUSET

Historik
F.d. Artilleriets Corps de Garde. Byggnaden uppfördes 1755-56 med tanken att här skulle bli vaktlokaler och kontor för artilleristaten, men huset utvidgades så att det även blev plats för en bostad. Byggnaden inrymde på 1700-talet förutom bostad, vaktlokaler och kontor även tygkontor, brygghus, arrestantrum och krigsrättslokal. Under 1800-talet byggdes en förrådslänga till. På 1930-talet byggdes huset om till kontor för Göteborgs stads arkitektbyrå, som 1966 följdes av kommunens telefonväxel.

F.d. Artilleriets material- och brandhus uppfördes ca 1750 som vagns- och materialhus. 1860 byggdes den till med en vinkel mot Postgatan, och användes då som besiktningsbyggnad för artilleriet, spruthus och arrestlokal. 1931 byggde Göteborgs stad om huset för stadskemisten till bland annat laboratorium. Under sent 1900-tal inreddes byggnaden till ateljé, verkstad och butikslokaler.

F.d. Artilleriets verkstäder, Kronhusbodarna uppfördes 1757-1759 som verkstadsbyggnad för artilleriet med lokaler för klensmed, svarvare och hjulmakare. Från början fanns här fem verkstadsrum med få fönster mot gatan, men i slutet av 1800-talet sattes det in tio stycken. 1971 inreddes de fem rummen till butik, hantverkslokaler och cafékök.

F.d. Artilleriets smedja uppfördes 1757-59 som grovsmedja för artilleriet. Byggnaden har genomgått en del förändringar under årens lopp, bland annat har ässjorna både flyttats och ersatts. 1971 byggdes smedjan om till café.