Stäng fönster Göteborg kn, NORDSTADEN 19:1 M.FL. KRONHUSET

Historik
Nordstaden 19:1 uppfördes 1746-48 som "Material-Instrumental och Contoirs Hus" för fortifikationen enligt ritning av arkitekten och stadsingenjören B. W. Carlberg. Nybyggnadsritningen visar att huset ursprungligen hade en förstuga med ingång från både gatan och gården. I övre våningen fanns ritsalar för officerare och volontärer och intill låg chefsrummet. Bottenvåningen hade två materialrum med dörrar direkt ut mot gården och interntrappor till två lika stora rum i övre våningen samt ett kassarum med valv. Under 1800-talets första hälft genomfördes ett par små planändringar och ett uthus av trä tillbyggdes mot öster längs Postgatan. Vid sekelskiftet var huset bostad för kapten C. D. Sahlin och fanjunkare F. Göthe med familjer. Byggnaden byggdes 1932 om till kontor för stadens rättshjälpsanstalt m fl. Några år senare revs träskjulet i öster och ersattes med en mur.
Kronhusparken utgjorde ursprungligen en del av fortifikationens gård och var på 1770-talet en välordnad trädgård omgiven av plank. Delar av anläggningen fanns kvar in på 1900-talet. Den nuvarande parken tillkom i samband med restaureringen av kvarteret. 1967 anlades en kryddträdgård.