Stäng fönster Linköping kn, LJUNG 1:6 LJUNGS SLOTT

Historik
Ljungs säteri byggdes ursprungligen intill sockenkyrkan. Den nuvarande anläggningen som ligger mellan Motala ström och Göta kanal, uppfördes under 1770- och 1780-talen av Axel v Fersen d ä. Som arkitekt för corps-de-logi och flyglar anlitades Jean Eric Rehn.
Från mangårdsanläggningen, som på tidstroget manér grupperar sig kring en öppen gård, utgår tre radiellt anlagda alléer. Strax söder om mangårdsgruppen ligger arbetarbostäder, stall och vagnslider kring en öppen stallgård. Samliga byggnader är uppförda av tegel med ljusa putsfasader.
Den tre våningar höga huvudbyggnaden har valmat, plåttäckt mansardtak och symmetriskt uppbyggd fasad med frontonkrönta sidorisaliter. De mittplacerade entréerna betonas av konsolburna balkonger och portomfattningar i rödbrun sten. Paradvåningen redovisas i fasaden genom högre fönsterhöjd än i övriga våningar.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Östergötlands län, 1989-09-29, Dnr 221-63/88.