Stäng fönster Vaggeryd kn, ÅKER 1:29 ÅKERS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Den stora nyklassicistiska kyrkan liggen på en vidsträckt och lummig kyrkogård långt från nuvarande bebyggelsecentrum. Murade dubbla grindstolpar inramar kyrkogårdsentrén. Öster om kyrkan en välbevarad rad kyrkstallar i trä. Kyrkan byggdes 1843-45 av byggmästare Peter Pettersson i Tåå, snarlik Voxtorps kyrka. Avvikelser, särskilt beträffande planformen, gjordes från såväl länsbyggmästare Berntssons ritning 1838 som från ÖIÄ:s bearbetningar av denna 1840 och 1842 av Theodor Edberg. Oförändrad till det yttre, nya inslag i interiören främst från 1930- och 1970-talen.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med halvrunt kort i öster med fem fönster, det mittersta igensatt inåt, blint utåt (samtliga ritningar har femsidigt kor). Torn i väster, halvrund sakristia i norr. Entréer i väster och mitt på sydsidan. Byggd i gråsten, spritputsad i vitt med slätputsade omfattningar. Sockel i huggsten. Profilerad taklist av trä. Lanternin i trä, målad gråvit. Svart plåttak.

EXTERIÖR - Långhuskyrka med lågt torn med öppen lanternin med smidesräcke. Sadeltak. Usprunglig trappsten vid västingången. Ankarjärn i tornkroppen. Sydingången inramad av kraftig pilastrar med lunettfönster över entablementet. Västingången utan omfattning, med lunettfönster.

INTERIÖR - Korfönster med svagt tonade antikglas, långhuset har klarglas utom entrén lunettfönster. Korpartiet präglas av dekor från 1938, då målningen i korvalvet tillkom liksom altartavlan. Denna är insatt i det ursprungliga ramverket, bestående av kolonner som bär ett rundbågigt överstycke med strålsol. Liknande finns i Tofteryd, ritad 1832 av Fredrik Bäck. Den äldre altartavlan, "Nattvarden", är uppsatt i vapenhuset. Rund altarring med halva balusterdockor. Nummertavlor med lyror. Predikstolen identisk med Voxtorps, troligen ritad av samme arkitekt (Carl Gustaf Blom Carlsson, ÖIÄ). Svängd korbänk på norra sidan, tidigare även på södra. Fyra slutna bänkkvarter. All träinredning ursprungligen grå med förgyllda lister, nu i olika blå och roströda nyanser. Orgelläktare med orgel med fasad efter ritning av Johan Fredrik Åbom 1854. Läktarbarriär med för traktern typiskt genombrutet galler upptill. Läktarbarriär med för trakten typiskt genombrutet galler upptill. Läktarunderbyggnad 1938 till läktarens halva djup.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993