Stäng fönster Nässjö kn, KYRKAN 4 NÄSSJÖ KYRKA (NÄSSJÖ STADSKYRKA)

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan ligger i öppen jordbruksbygd, ca 1 km väster om Nässjö stad intill trafikled. Den byggdes 1789-91 efter ritning från 1777 av Olof Tempelman och ersatte då en medeltida stenkyrka. Sakristians läge ändrades från norr till öster, då grundförhållandena var dåliga (handlades av Thure Wennberg, ÖIÄ). Kyrkan uppfördes av murmästare Magnus Sjöberg, Gränna, och invigdes 1791. Kyrkan är välbevarad, med bl a ursprunglig altarpredikstol.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med rakslutet kor och utbyggd sakristia i öster, torn i väster. Entréer i tornets sydsida och i söder till koret. Byggd i sten, spritputsad i gulvitt med slätputsade omfattningar (före 1968 helvit avfärgning). Sockeln putsad i grått. Spåntak. Lanterninen plåtklädd och vitmålad.
EXTERIÖR - Långhus med sadeltak, valmat åt öster, kraftigt torn med öppen lanternin (före 1849 tornhuv efter 1777 års ritning men med glob och kors istället för obelisk). Sakristian lägre än långhuset, med karnissvängt valmat tak. Över sydentrén ett fönster.
INTERIÖR - Trävalv och väggar vitgrå, gråblå taklist (färgställningen stämmer med den ursprungliga; väggarna målades först 1804). Den raka östväggens två fönster omger altarpredikstol från 1793. Uppgång till predikstolen genom muren från den bakomliggande sakristian, som även har en ingång i golvplanet. Altarpredikstol, altarring och bänkar målade i gråblå nyanser med guldlister (altarpredikstolen omnämns på 1790-taelt rikt förgylld och försilvrad). Sedan 1941 är även en predikstol, gjord 1601, uppställd på korets norra sida. Samtidigt insattes den gamla kyrkans altartavla, triumfkrucifix, begravningsvapen m.m., liksom delar av 1600-talets bänkinredning. Ett altarkors med svepduk och orm och dödskalle vid foten, utfört 1774, stod fram till ca 1910 på altarbordet, därefter i korets nordöstra hörn, nu invid norra predikstolen. Orgelfasad efter ritning av Olof Tempelman 1795, utförd av Carl Fredrik Beurling. Orgeln ursprungligen byggd av Pehr Schiörlin, som levererade ett första utkast till fasaden 1794.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993