Stäng fönster Umeå kn, BOTSMARK 20:1 BOTSMARKS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Botsmarks kyrka i Sävar uppfördes 1940 av byggmästare Axel Karlsson från Botsmark efter Kjell Wretlings ritningar. Den är byggd av trä och har rektangulärt långhus med smalare, raktslutet kor. Fasadmaterialet är stående panel, målat i en vit nyans. Sadeltaket täcks av tegel. Långhusets fönster är rundbågade. Klockbocken från 1965 är av Hillevi Callander.

Kyrkorummets väggar är klädda med masonit och målade i grågrönt. Golvet är av trä, taket är klätt med blågår träpanel. Taket över kor och mittparti är plant, över sidopartierna sluttande. Kyrkan har fast bänkinredning.

Altarreliefen är utför av David Wretling 1945.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1997. Kompletterad 2003.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Botsmarks kyrka är byggd i trä och har en rektangulär plan med ett smalare, utskjutande korparti. Fasadmaterialet är stående träpanel, målat i vit nyans. Sadeltaket täcks av tegel. Långhusets fönster är rundbågade. År 1965 invigdes Hillevi Callanders klockbock.

Kyrkorummets väggar är klädda med masonit och målade i grågrönt. Golvet är av trä, taket är klätt med blågrå träpanel. Taket över kor och mittparti är plant, över sidopartierna sluttande. Kyrkan har fast inredning. Altarreliefen är utförd av David Wretling 1945.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998