Stäng fönster Hudiksvall kn, SVEDJEÅSEN 1:2 ENÅNGERS KYRKA

Historik
År 1804 invigdes en ny begravningsplats på Svedjeåsen i Enånger, några hundra meter sydväst om den medeltida kyrkan. Enångers nya kyrka är uppförd på åsens krön i anslutning till den sedermera utvidgade kyrkogården.

Då den medeltida kyrkobyggnaden inte längre rymde den växande församlingen uppfördes den nya och avsevärt större kyrkan år 1847-54, med J F Åbom som arkitekt. Kyrkobyggnaden, murad av gråsten, fick en rektangulär plan med torn i söder, rakslutet kor i norr och rektangulär sakristia bakom koret. Enligt bevarade ritningar var exteriören avsedd att utformas i en historiserande blandstil med medeltida (romanska) drag i form av bågfriser och portaler med bågformade tympanonfält. Dock blev resultatet betydligt mer klassiserande, med bland annat en bred tempelgavel ovanför den rakslutna ingången på västra långsidan. Tornet avslutades av en flack huv, krönt av en oktagonal lanternin med smal spira.

År 1879 brann kyrkobyggnaden ner, varvid endast murarna återstod. Dessa användes vid den återuppbyggnad, klar 1881, som leddes av arkitekt E A Jacobsson. Grundplanen blev densamma som den föregående kyrkans, likaså de bågformade fönstrens placering och utformning.