Stäng fönster Sigtuna kn, NORRSUNDA KYRKA 1:1 NORRSUNDA KYRKA

Historik
Norrsunda kyrka är synlig från E4:an mellan Stockholm och Uppsala i närheten av Märsta. Socknen är rik på fornminnen bl.a. finns här kung Nordians gravhög från folkvandringstiden. Det är en östtornskyrka uppförd av gråsten. Långhuset har rektangulär plan, tre kryssvälvda travéer, absidkor med torn, sakristia i norr och vapenhus i söder. Ett gravkor, uppfört i tegel, är vidbyggt öster om vapenhuset på långhusets södra sida. Dess gavelröste är rikt utsmyckat med sandstensskulptur. Kärnkyrkan med sitt östtorn uppfördes under 1100-talet. Senare under medeltiden, 1400-talet, förlängdes långhuset med en travé åt väster, sakristia och vapenhus tillkom, och valven slogs. Gravkoret uppfördes 1633 för Johan Sparre av hans änka Ebba Oxenstierna. Tornet fick sin nuvarande huv under 1800-talets förra hälft. Kyrkan har restaurerats 1902, samt 1954 under ledning av Erik Fant då interiören fick sin nuvarande karaktär.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996