Stäng fönster Nynäshamn kn, TORÖ KYRKA 4:1 TORÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - TORÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församling utbruten ur Sorunda under 1600-talet (stundom betraktad som kapellförsamling).

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger längst söderut på Södertörn i en sparsamt uppodlad sprickdal i ett kuperat landskap.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Enligt en uppgift från 1694 var då ett kapell ”nernött och färdigt att byggas å nyo”. Kapellet var troligen av trä, men dess ålder och närmare utformning är inte med säkerhet känd. Riven. Ett nytt kapell, det ännu befintliga, uppfördes på samma plats (och enligt uppgift på samma grund).

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1699 och är en nära kvadratisk byggnad i reveterat trä med rakslutet korparti, sakristia i norr och vapenhus i söder.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Tak med dubbla fall över kyrkorummet, valmat tak över vapenhus och sakristia. Ingång i söder via vapenhuset. Kyrkorummet täcks av att flackt tunnvalv i trä. Byggnaden var enligt uppgift redan 1730 i eländigt skick, men inte förrän mot slutet av 1730-talet blev det möjligt att restaurera kapellet. Timmerväggarna fick panel ut- och invändigt och ytterväggarna rödfärgades, innerväggarna målades vita. De vita innerväggarna marmorerades 1826. Ytterväggarna reveterades och fick vit färg 1849 och 1880 byggdes de liggande rektangulära fönstren om till höga rundbågiga öppningar. Taket kläddes med plåt istället för spån 1895.