Stäng fönster Norrtälje kn, MALSTABY S:3 MALSTA KYRKA

Historik
Malsta kyrka ligger på en bergsluttning mot Malstasjöns norra strand. Kyrkan består av rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr och vapenhus i söder. Kyrkorummet nås via vapenhuset, där den ursprungliga sydportalen fungerar som ingång till långhuset. På backkrönet norr om kyrkan står en åttakantig klockstapel i trä. Kyrkan uppfördes som salkyrka, troligen i slutet av 1200-talet eller omkring 1300. Sakristian tillkom antagligen något senare. Under 1400-talets andra hälft byggdes ett vapenhus i söder, och ungefär samtidigt ersattes långhusets ursprungliga treklöverformade trävalv av två tegelvalv. Även vapenhusets kryssvalv är slaget av tegel. Sakristians tunnvalv består däremot av stenflis. De putsade murarna är uppförda av natursten. Tegel har använts till vapenhusets gavelröste samt omfattningar. Kyrkan täcks av ett spåntäckt sadeltak. Fönstren har svagt stickbågig form. I östmuren omfattas fönstret av en spetsbågig nisch, bevarad från de två små kopplade fönster som ursprungligen funnits där. På sydväggen, strax öster om vapenhuset, finns nischen av ett ursprungligt rundbågigt fönster. Kyrkans exteriör är tämligen orörd sedan medeltiden. Interiören präglas även av 1730- och 40-talens tillskott i form av predikstol, läktare och bänkinredning. Vid en restaurering 1937 under ledning av arkitekten Ärland Noréen igensattes ett fönster i västmuren, och sydportalen rekonstruerades. Bänkarna breddades, det höga och smala altaret sänktes, konsekrationskorsen knackades fram och hela inredningen konserverades. En restaurering 1967 av konservator Sven Carlsson omfattade rengöring och kalkning av valv och väggar, varvid invigningskorsen utsparades och retuscherades.