Stäng fönster Järfälla kn, GÖRVÄLN 7:1 GÖRVÄLNS GRIFTEGÅRD

Historik
1973 invigdes Görvälns griftegård på åker - och skogsmark i utkanten av Stockholmsförorten Järfälla. Det natursköna området har utsikt mot Görvälns herrgård. Anläggningens centralpunkt utgörs av en skogsbevuxen kulle med en begravning från förhistorisk tid. Från en damm i minneslunden på kullens topp utgår en närmare 300 m lång vattenkonst med en fallhöjd på 40 m. Efter elva vattenfall mynnar den i en damm vid Pilgrimskapellet, invigt 1977. Allt ät utfört efter ritningar av arkitekten professor Per Friberg. Besökarna når kapellet genom en lång pelargång i söder. Kapellet är av trä. Långväggarna blir successivt mycket höga mot norr och medför att snedtaket sluttar starkt. Katafalken står innanför nordgaveln, som är genombruten med fönster. Man lämnar jordfästningsakten genom gavelns glasdörrar. Platsen närmast utanför står under ett skyddstak. Tre av väggarna i förrättningsrummet är dekorerade med målningar av Pär Andersson.