Stäng fönster Örnsköldsvik kn, SJÄLEVADS PRÄSTBORD 1:95 SJÄLEVADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SJÄLEVAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, omnämnd 1314 (DS 1946).

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen går från inland till kust i den centrala delen av landskapet. Den medeltida kyrkplatsen låg längre ned mot älven. Den befintliga kyrkan ligger för sig, centralt i tätorten på en höjd ovanför Själevadsfjärden i Ångermanälvens mynningsområde. Ett begravningskapell av arkitekt John Åkerlund från 1955 finns.

RASERAD KYRKA / RUIN - I. En stor stenkyrka från 1200-talet med smalare rakslutet kor byggdes under senare under medeltiden ut till en salkyrka, vilken var försedd med sakristia i norr och vapenhus i söder. Den ursprungliga kyrkans yttre längd var 22 meter, dess bredd 13,5 meter och korets bredd 7 meter. Efter utbyggnaden var kyrkan cirka 30 meter lång. Enligt en teckning från 1828 hade salkyrkan korportal och tegelblinderingar samt en takryttare. Enligt Telhammer hade den äldsta kyrkan troligen ingång i väster. Enligt ett förkommet syneprotokoll från 1333 i Ås, Jämtland, var denna kyrka samt Grundsunda, Nordmaling och Själevad nybyggda av samme byggmästare och besiktigade vid denna tid. Själevads gamla kyrka hade rundbågigt fönster med ensprångig omfattning i koret sydmur, troligen även i öster. Korportalen flersprångig och rundbågig. När kyrkan välvdes med stjärnvalv under senmedeltiden förhöjdes yttertaket. Två medeltida madonnabilder finns bevarade, den ena från 1200-talets mitt, den andra från 1400-talet finns på Länsmuseet Murberget. Skulpturer från en predikstol från 1680-talet finns i den nya kyrkan liksom altaruppställningen från 1770. Den gamla kyrkan revs 1876.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II. En ny kyrka, invigd 1880, byggdes på en höjd väster om den gamla kyrkan. Den uppfördes som en åttkantig klassicistisk centralkyrka, med koret i väster, av byggmästare P O Hillgren från Hille efter ritningar av A Nylander i Örnsköldsvik, omritade av Axel Fr Nyström vid ÖIÄ.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan får överljus genom en åttkantig tambur över mittpartiet, krönt av ett litet klocktorn med spetsgavlar och spira. I varje väderstreck har exteriören en kolonnportik med fyra kolonner som bär en triangelgavel. Ingångar finns i öster, norr och söder och kyrkans fasader är vitputsade. I kyrkorummet bär kolonner upp tamburen, vilken delvis döljs av ett kasettak. En skärmvägg i väster avskiljer sakristian från koret och fungerar som altarvägg, framför vilken den gamla kyrkans altaruppställning står, snidad av Johan Edler d ä 1770 samt målad och förgylld av Eric Hofverberg. Vid en restaurering 1922-23 under ledning av arkitekt Otar Hökerberg ommålades interiören i pastellfärger och kasettaket och altaruppställningen sattes upp. Altartavlan är en kopia från 1923 av en målning av Rubens. Den femsidiga predikstolen är tillverkad av E Söderqvist och har ett ljudtak från 1923. Sakristian gjordes tvåvånig 1957-58, varför korets skärmvägg förhöjdes. Under denna restaurering, ledd av arkitekterna John och Lars Åkerlund, dekorerades tamburens väggar av konstnären Fredrik Henkelman och en granitfunt tillverkades efter ritningar av Nils Kristoffersson. Orgelfasaden är från 1880.