Stäng fönster Grums kn, VÄRMSKOGS PRÄSTBOL 1:37 VÄRMSKOGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - VÄRMSKOG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Den befintliga kyrkan, uppförd av sten under 1700-talet, är belägen norr om Vänerslätten i skogsbygd på en höjd vid en vik av sjön Lilla Värmeln. Vid en utgrävning 1947 av den gamla kyrkplatsen, ca 100 m söder om den nuvarande, blottlades grundstenarna till två äldre träkyrkor. Kyrkornas grund är markerade med stenar i marknivå.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Belägen på annan plats (VÄRMSKOGS KYRKPLATS). Den äldsta träkyrkan har sannolikt uppförts under äldre medeltid och bestått av rektangulärt långhus och smalare, rakslutet kor. En tvärmur frilades i långhusets västra del, vilket kan tyda på att kyrkan förlängts i väster redan under medeltiden. Riven i samband med att ny kyrka
uppfördes strax intill.

II: En ny träkyrka uppfördes 1689. Den bestod av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1760-62, med Christian Haller som byggmästare, och består av rektangulärt långhus med tresidigt korparti, utbyggd sakristia i öster samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan eldhärjades 1799, men kunde återuppbyggas under de kommande åren utifrån de bevarade murarna. Exteriören har därefter förändrats i marginell omfattning. Murarna är vitputsade såväl in- som utvändigt och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Västtornet kröns av huv och lanternin. Långhusets mansardtak är skiffertäckt. Ingångarna är förlagda i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv med profilerad taklist. Vid restaureringen 1958-59, under ledning av arkitekten Ragnar Jonsson, eftersträvade man efter att lyfta fram kyrkorummets och de äldre inventariernas ursprungliga färgsättning. Predikstolen utfördes 1760 och försågs med ett nytt ljudtak 1959. Altartavlan är ett verk av C. W. Swedman från 1802. Den nuvarande bänkinredningen är ursprungligen från 1899, men ombyggdes i samband med 1950-talets restaurering.