Stäng fönster Mörbylånga kn, VICKLEBY KYRKA 1:1 VICKLEBY KYRKA

Historik
Vickleby kyrka, på landborgens krön och väl synlig från alla håll, består av ett rektangulärt kyrkorum med kor i öster, sakristia i norr, samt torn av samma bredd som långhuset i väster. Långhusets äldsta delar är från 1100-talets mitt. omkring 1200 tillkom västtornet; ett kraftigt, välbevarat fästningstorn med förvaringsbjälkar, celler, skattgömma. Omkring 1300 försågs tornet med portal. 1759 tillkom sakristian vid det gamla korets nordmur. Något senare revs det ursprungliga absidkoret, och långhusmurarna förlängdes österut. Tornlanterninen byggdes 1818. Långhusets vitputsade murar genombryts av stora rundbågiga fönsteröppningar; portaler i väst och på sydfasaden leder in i det avlånga kyrkorummet, som täcks av en plan träpanel. Tidigare har taket varit välvt. bakom läktaren bryter en stor rundbågig öppning igenom långhusets västvägg.