Stäng fönster Åre kn, VALLBO 1:1 VALLBO KAPELL

Historik
Kapellet i Vallbo byggdes 1862-63 på mark som skänkts av änkan Kirsti Ersdotter i Vallbo. Trakterna kring Vallbo utgjorde under 1600-talet kronoavradsland och från 1667 var platsen, som då kallades Movallen, en gemensamhetsfäbod. Den brukades av fäbodlag från Ottsjö, Undersåker och Hålland. Den första fasta befolkningen, Kirsti Ersdotter och hennes man Erik Nilsson, flyttade dit 1824. Fäboden brukades då endast av Ottsjöborna. 1832 fick Erik Nilsson åborätten till Movallen och vid ägarbytet ändrades namnet till Vallbo. Initiativet till kapellbygget kom antagligen från Pastorum lapponum J. Gerdlund med anledning av att renbetesmarkerna vid avvittringen förlagts till Undersåkers fjällområden. Samernas kapell i Handöl hamnade således en lång och besvärlig resa västerut. Från början var hans idé att flytta Handölskapellet till Vallbo men Handölsborna motsatte sig detta och istället byggdes ett nytt kapell. Byggmästare var Kirstis son Jon Jonsson Holm, kallad ”Lappkungen”. Kapellet har alltid fungerat som gudstjänstlokal för både samer och ortsbor från de närliggande byarna