Stäng fönster Åre kn, VALLBO 1:1 VALLBO KAPELL

Historik
Vallbo lappkapell uppfördes i första hand för den samiska befolkningen i Undersåkers fjällområden, sedan renbetesmarker förlagts hit och avståndet till lappkapellet i Handöl blivit för stort. Litet nyklassicistiskt kapell i trä uppfört 1862-63 sannolikt av "Lapp-" eller "Vallbokungen" Jon Jonsson. Det består av rektangulärt långhus med rakavslutat korparti i öster, sakristia vid östgaveln och torn i väster. Ingång i väster genom tornets bottenvåning. Kyrkan har vitmålad stående ytterpanel med stora rundbågiga fönster. Taken är spåntäckta; flacka sadeltak över långhus och sakristia, låg fyrsidig lanterninhuv på tornet. Kyrkorummet täcks av ett flackt panelat tunnvalv. Väggarna har liggande panel, målad i samma ljusa färg som taket. Altarväggen upptas av en perspektivisk klassicistisk skenarkitektur med Tron och Hoppet som profilörer, allt målat kring en altarpredikstol, vars korg av Jonas Granberg 1756 övertagits från Mörsils gamla kyrka. Den slutna bänkinredningen, läktaren och orgelfasaden härrör sannolikt från byggnadstiden. Vid en 1942 avslutad restaurering framtogs bl. a. predikstolens äldre färgsättning.