Stäng fönster Västerås kn, RÖDBETAN 1 MIKAELIKYRKAN

Historik
HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Kyrkan har ett öppet läge i parkmark. Den är treskeppig med murar av ljusgrå kalksandsten och ljusa fogar. Takfallen är flacka och ensidiga, stigande mot koret i mittskeppet och motsatt i sidoskeppen. Mot förhallen ansluter en långsträckt utbyggnad med samlingssal, bibliotek och sakristia. Vid sidoentrén står ett högt, fritt klocktorn av vertikala betongpelare. Sidoskeppen är olika breda och avslutas med cirkulärt insvängda murar mot koret. Det smalare är även kortare och lämnar plats för ett stort fönster till golv i koret. Högt sittande fönster på fondväggarna i sidoskeppen som har taken nedsvängda bakåt. Takytor av brunfärgad träpanel. Pelare och balkar mellan skeppen av obehandlad betong. Murarna lika som i exteriören. Slutna bänkkvarter på golv av kalksten med överhöjd kordel. Tredelad altartavla av Helge Andersson.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990