Stäng fönster Vallentuna kn, LILLA GARN 3:1 M.FL. ÖSSEBY-GARNS KYRKA

HISTORIK FRÅN STOCKHOLMS LÄNS MUSEUMS KYRKOKARAKTÄRISERINGSPROJEKT
Össeby-Garns medeltida kyrka uppfördes av sten under romansk tid på 1200-talet och byggdes till med ett vapenhus under 1400-talet. På platsen stod sannolikt tidigare en kyrka av trä. Össeby-Garns kyrka bevarar sin medeltida plan och form, karakteristisk för de uppländska romanska landsortskyrkorna.
Össeby-Garns kyrka är skyddad enligt 4 kapitlet lagen om kulturminnen. Kyrkan ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövården.
Till den tidigaste träkyrkan i Össeby-Garn tillfogades kor och sakristia av sten under 1200-talets första hälft. Vid 1200-talets mitt ersattes långhuset av trä av ett i sten. Dateringen har gjorts med ledning av den låga triumfbågen och den södra ursprungliga ingångens ålderdomliga utformning. Vapenhuset är inte i förband med långhuset utan byggdes till vid 1400-talets mitt eller senare del.
De två medeltida socknarna Össeby och Garn slogs ihop 1838 till en församling. Socknen Garns kyrka fick efter sammanslagningen namnet Össeby-Garns kyrka. Socknen Össebys kyrka övergavs och lades efter en brand 1856 i ruiner. Namnet Össeby betyder den östra byn och ordet Garn användes i namn som betecknade "något långsmalt" och syftar sannolikt på den långsmala Garnsviken.
Från 1923 hade Össeby-Garn två annex; Angarn och Vada. Sedan årsskiftet 2005-2006 hör Össeby-Garn, Vada, Angarn, och Kårsta kyrkor till Össeby församling.
KÄLLFÖRTECKNING
ATA Antikvarisk-topografiska arkivet
Bebyggelseregistret, riksantikvarieämbetet
SLM Stockholms läns museum, arkivet
Boëthius, Ulf, Vägvisare till kyrkorna i Stockholms län, Uddevalla 1980
Bonnier, Ann Catherine, Kyrkorna berättar, Upplands kyrkor 1250-1350, Uppsala 1987
Dyhlén-Täckman, Ingrid, Kulturminnesvårdsprogram för Vallentuna kommun, Stockholm 1986
Henschen, Ingegerg och Tuulse, Armin, Össeby-Garns kyrka, Sveriges kyrkor, Uppland, Volym 71, Häfte 1, Vallentuna härad, Stockholm 1953
Karlsson, Bengt, Össeby-Garns kyrka
Nilsson, Christina och Westerberg, Ove, Kyrkguiden. Vägledning till kyrkorna i Stockholms stift, Stockholm 1995

Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.

Össeby-Garns kyrka ligger på en höjd vid Garnsviken. På en kal berghäll öster om kyrkogården står en brädfodrad klockstapel, ursprungligen byggd som en öppen klockbock. Kyrkan har rektangulärt långhus med smalare, rakslutet kor, sakristia i norr och vapenhus i söder. Det blottade murverket består av natursten, med tegel i omfattningar samt i östra gavelröstets blindering. Samtliga yttertak utgörs av sadeltak, förutom sakristian som har pulpettak. Fönstren är stickbågiga, nischen till det östra korfönstret har dock spetsbågig form. Ingång till kyrkorummet sker via vapenhuset samt direkt från västgaveln. Av den äldsta kyrkan - eventuellt uppförd under 1200-talets förra hälft - återstår koret och sakristian, som täcks av ett ursprungligt tegeltunnvalv. Det nuvarande långhuset tillkom ganska snart därefter, troligen senast vid mitten av 1200-talet. Korets tegelvalv med ansiktskonsoler slogs i början av 1300-talet, valvet i långhuset tillkom senare. Vapenhuset uppfördes troligen under 1400-talets senare del. 1926 genomfördes en omfattande restaurering under ledning av arkitekten Knut Nordenskjöld. Vid restaureringen avlägsnades putsen från kyrkan, korets östra fönster murades igen, västra ingångens omfattning tillkom och rundfönstret ovanför denna fick sitt nuvarande utseende. Invändigt togs de medeltida kalkmålningarna fram, altaranordningen omdanades, den slutna bänkinredningen tillkom och de viktigaste inventarierna konserverades. Kalkmålningarna konserverades vid en restaurering 1961-62, då även några nya målningar framtogs.