Stäng fönster Borgholm kn, BREDSÄTTRA KYRKA 1:1 BREDSÄTTRA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Bredsättra kyrka, på Ölands östkust, består av ett rektangulärt kyrkorum med korparti i öster, sakristia vid nordväggen och torn i väster. Av den medeltida klövsadelskyrkan kvarstår västtornet, ett välbevarat försvarstorn med vaktcell vid tredje våningen. 1846-48 byggdes, fritt efter de upprättade ritningarna, den nuvarande kyrkans långhus och sakristia. Grundmurarna till den raserade, äldre kyrkan ligger kvar under golvet. 1861 försågs tornet med en lanternin. Det sadeltäckta långhuset genombryts av rundbågiga fönsteröppningar; ingångar i tornet och mitt på sydsidan leder in i det tunnvälvda kyrkorummet. Interiör och inredning utgör en tidstypisk, välbevarad en- hetlig ensemble. Bland inventarierna märks dopfunten från 1200-talet, tillskriven anonymmästaren Calcarius II.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1995

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Efter beslut om nybygge 1841 uppfördes kyrkan 1846-48 som ersättning för en medeltida klövsadelskyrka. Som byggmästare omtalas Gustaf Rudwall från Kalmar. Efter dennes död sommaren 1848 slutfördes arbetet av byggmästaren C L Lindgren från Södra Greda i Föra socken, som även stod för snickerierna. Såsom ofta var fallet med Rudwalls kyrkobyggen har stora avsteg gjorts från den approberade ritningen, utförd av Theodeor Edberg 1842. Enligt församlingens önskan stod istället Högsrums kyrka från 1822 som modell. Det medeltida västtornet kvarstod och försågs 1861 med nuvarande lanternin, uppförd av Peter Isberg och dennes son.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med kor i öster, sakristia vid nordväggen och torn i väster. Ingång genom tornportal i väster och mittportal på sydsidan. Separat ingång till sakristian från öster. Murar av kalksten. Spritputsade och vitkalkade med slätputsade hörn och omfattningar. Sockel av gråmålade sten- eller cementplattor. Enkupigt tegeltak, torn- och lanternintak plåtbelagt.

EXTERIÖR - Exteriören avviker till stor del från den fastställda ritningen. Långhuset är smalare och 6,6 meter kortare. Sakristian är förlagd i norr istället för bakom koret. Nordportalen är ej utförd. Sydportalens utformning avviker markant och istället för hörnkedjor markeras hörnen endast med slätputs. Inte heller vid lanterninbygget drygt ett decennium senare följdes Edbergs förslag. Exteriören är väl bibehållen.

INTERIÖR - En väl bevarad interiör. Altaruppställningen, eventuellt utförd av Olof Jacobsson eller C L Lindgren, inramar en altartavla, "Korsnedtagningen", målad av Sven Gustaf Lindblom 1848 som kopia efter altartavlan i Kalmar domkyrka. Den övre målningen, "Kristi uppståndelse", utgörs av en kopia efter Fredric Westin. På arkitraven är två senmedeltida skulpturer från ett altarskåp placerade. Altaruppsatsen målades 1850 av målarmästare C O Poijes, Mönsterås, som även utförde draperimålningarna på korväggen och bakom predikstolen. Hela altaruppställningen skulle enligt församlingens önskan likna den i Runsten. Altarringen är ursprunglig. Predikstolen, övertagen från den äldre kyrkan, är utförd av Nils Linhardt Lindman 1768 och ursprungligen målad av Anders G Wadsten. Vid överflyttandet till den nya kyrkan målade Poijes den i mörkt stålgrått och brunt med ornament och detaljer i guld och silver. Bänkinredningen är i huvudsak samtida med kyrkan liksom läktaren. Orgelfasaden är ritad av Edvard von Rothstein 1874.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993