Stäng fönster Älmhult kn, HÄRLUNDA KYRKA 1:2 HÄRLUNDA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Den första kyrkan i Härlunda, som utgjordes av en kapellbyggnad i timmer, anses ha tillkommit på 1590-talet och var belägen vid Långasjömåla. Kyrkplatsen flyttades senare till Häradsbäck. Den omfattande utvidgningen av träkyrkan här år 1822 innebar i det närmaste nybyggnad. Några år senare tillbyggdes även ett klocktorn. Som byggmästare omtalas i båda dessa skeden Johannes Ehrenberg från Kånna.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum utan kormarkering. Utbyggd sakristia i norr i anslutning till koret. Klocktornet i väster byggt i direkt anslutning till långhuset med övre delen ridande på det gemensamma sadeltaket. Huvudingången belägen i tornet. Separat ingång till sakristian från öster samt till koret från söder. Koringången försedd med utbyggt vindfång. Uppförd av liggande timme på stensockel. Väggarna utvändigt klädda med spån samt vitmålade. Taken täckta med kopparplåt. Även tornets ljudluckor kopparklädda. Vid ombyggnaden förlängdes kyrkan mot öster samt breddades mot söder. Väggarna höjdes, takresningen gjordes helt ny och sakristian nybyggdes liksom tornet.

EXTERIÖR - Kyrkans exteriör är utformad i enlighet med tidens rådande klassicerande byggnadsideal. Den var ursprungligen rödfärgad med spåntäckta, tjärade tak. Redan i slutet av 1800-talet omtalas dock väggarna vara vitmålade.

INTERIÖR - Det enkla, tunnvälvda kyrkorummet med vitmålade timmerväggar har i huvudsak bevarat sin ursprungliga karaktär och inredning. Altartavlan med omfattning tillkom 1841 och utfördes av Carl Strömberg, som då även utförde dekorationerna på predikstolen och orgelläktaren i grisaillemåleri samt även svarade för kyrkorummets övriga målning. Altartavlan visar Kristi gravläggning, på predikstolen ses Tron, Hoppet och Kärleken medan läktarbarriären pryds av en apostlasvit. I barriärens mittfält är en klocka placerad. Orgeln tillkom 1850. Den nuvarande färgsättningen, som härrör från renoveringen 1962, är hållen i grått och guld med inslag av rosa, gråblått och mörkrött.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993