Stäng fönster Örnsköldsvik kn, NÄTRA PRÄSTBORD 1:4 NÄTRA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Efter rysshärjningarna längs norrlandskusten 1721, då Nätra socken blev härjad, diskuterades en utvidgning av medeltidskyrkan i samband med dess reparation. Vid prostvisitationer 1775 och 1780 manade visitator utan framgång församlingen att antingen utvidga kyrkan eller bygga en ny. Efter flera syneförrättningar framlades äntligen år 1800 en ritning till nybyggnad av Simon Geting, som bearbetades något vid ÖIÄ. Grundläggningen skedde 1805 och 1807 kunde den stora kyrkan tas ibruk, men den egentliga invigningen förrättades först den 6 juli 1817 av biskop E A Almquist.
Kyrkogårdsmur i natursten med ståtlig murad stigport från 1833 med gallergrind och smidd strålsol.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt långhus med kor och halvrund sakristia i öster, torn i väster. Den reviderade ritningen från år 1800 har följts. Ingångar genom tornet och mitt på långsidorna.
Byggd i gråsten och tegel i fönster och dörrar. Vitputsade fasader, gråputsad sockel, takbeläggning svartmålad kopparplåt, ursprungligen spån. Lanternin klädd med vitmålad liggande panel.

EXTERIÖR - Rusticerade hörnkedjor på torn och långhus på syd- och nordsidan. Tornkroppen prydd med konsolfris under det flacka torntaket, som bär tornur. Fyrsidig öppen lanternin krönt av förgyllt klot med kors. Sadeltak över långhuset, lägre halvkupol över sakristian.

INTERIÖR - Praktfull och välbevarad inredning. Rektangulärt tunnvälvt kyrkorum, målat 1810-11 av Joakim Öberg, Härnösand. 1831 utgjordes altarprydnaden av "en nische med pelare...med ett drapperi i nischen och ett derutanför stående förgyldt kors". 1842 ersattes korset av en oljemålning av Johan Widenström med motivet "Korsnedtagandet", nu på norra långväggen. Den nuvarande korväggsdekoren komponerades och målades 1847-48 av Olof Hofrén, som till sin hjälp hade G M Kjellström. Den raka korväggen pryds i hela sin bredd av skenarkitektur, som i mitten bildar ett perspektiviskt rum, med kasetterat tunnvalv buret av kolonner och fonden absidialt avslutad, med fönster i halvkupol. Mot väggen står den ursprungliga altaruppsatsen med halvkolonner och rakt bjälklag på vilket Lammet med segerfanan vilar. Mellan kolonnerna står korset med svepduk. I skenarkitekturen över dörrarna till sakristian grisaillemålningar med "Jesus och barnen" samt "Jesus och äktenskapsbryterskan". Den gamla predikstolen från ca 1728 ersattes 1814 av den nuvarande rikt dekorerade av Pehr Dahlqvist från Nora, målad i vitt och förgylld av Olof Hofrén.
Sluten bänkinredning i fyra kvarter. Till en början användes den gamla kyrkans orgel från 1758. Den ersattes 1858 av den nuvarande, med fasad och bemålning av Lars Erik Hofrén. Orgelverket från 1970. Hofrén stod troligen även för läktarbarriärens utsmyckning. Läktarunderbyggnad.