Stäng fönster Växjö kn, SÖRABY KYRKA 1:1 SÖRABY KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan uppfördes 1780-81 av byggmästaren Peter Wiberg från Nottebäck och murmästaren Håkan Krasse efter ritning från ÖIÄ. Nybyggnad hade diskuterats redan 1759 och slutligt beslut togs 1778. Kyrkan blev gemensam församlingskyrka för Södra Rottne och Norra Rottne, vilka sammanslagits 1779. Platsen förlades till Södra Rottne, där kyrkan uppfördes nordost om den gamla träkyrkan, som liksom träkyrkan i Norra Rottne revs. Församlingen och socknen fick 1825 namnet Söraby.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med rundat korparti i öster, torn i väster samt sakristia i norr. Ingång genom tornet. Separat ingång till sakristian i väster. Uppförd av sten, putsad och vitkalkad. Enligt uppgift ursprungligen rosa avfärgning. Sockelpartiet nu klätt med skifferplattor. Takfallen täckta med spån.

EXTERIÖR - Exteriören överensstämmer frånsett vissa detaljer med ritningen. Karaktäristiska drag är det brutna taket samt den kupolformade, vid takfoten utsvängda tornhuven med urtavlor, placerade i kupor, krönta av klot med kors, och den smala lanterninen. På ritningen har korpartiet valmat tak av samma höjd som långhuset, vilket byggmästaren avstått från. Likaså uteslöts den separata ingången och spiraltrappan till tornets övre våning. Lanterninen har senare glasats.

INTERIÖR - Interiören är mycket välbevarad och inredningen är i princip ursprunglig. Inbyggnader under läktaren skedde dock 1981. Altarprydnaden med ornerad omfattning tillkom 1785, predikstolen 1787 och läktaren med orgel 1785. Samtliga är tidtypiska arbeten av hög kvalitet. Kyrkorummets nuvarande färgsättning i huvudsakligen grått, grågrönt och guld härrör från renoveringen 1981.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993