Stäng fönster Tingsryd kn, VÄCKELSÅNG 22:1 VÄCKELSÅNGS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan uppfördes 1827-29 på en ny, högt belägen kyrkotomt och ersatte då en medeltida stenkyrka. Den gamla kyrkplatsen, belägen ca 1 km nordost om den nya, är bevarad som ödekyrkogård. Den medeltida kyrkan utdömdes redan 1797, då också ritning anskaffades till ny kyrka. Först 1826 var man emellertid redo för nybygge och en ny ritning begärdes från ÖIÄ, vilken utarbetades av Jakob Wilhelm Gerss. Församlingen önskade dock bygga sin kyrka, frånsett storleken, efter samma ritning som 1825 uppgjorts för grannförsamlingen Nöbbele. Grundstenen lades den 6 augusti 1827 av kronprins Oscar, som då passerade Väckelsång på resa till Karlskrona. Invigningen förrättades den 11 juni 1832 av domprosten Christofer Isaac Heurlin.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med utbyggd sakristia i väster, indelad i två rum, och torn i öster. Huvudingången är belägen i tornet. Mittportal på södra långsidan, dessutom separat ingång till sakristian. Planen avviker endast i fråga om proportioner från 1926 års ritning, som i sin tur bygger på ritningen till Nöbbele. Uppförd av sten, spritputsad och vitkalkad med slätputsade lister och omfattningar. Sockeln svartmålad. Takbeläggningen utgörs av kopprplåt.

EXTERIÖR - Enkel, tidstypisk exteriör. Tornportalen markerad genom rusticerad omfattning. Likartade men något enklare omfattningar även kring långhusportalerna. Lanterninen är nu sluten och försedd med tornur. Ytterdörrarna utbytta och klädda med kopparplåt. I muren i långhusets sydöstra hörn finns en inmurad, förgylld krona av järn till minne av den kungliga grundläggningen 1827, vilken även bekräftas i inskriftstavlan ovan för tornportalen. Exteriören avviker i detaljer från såväl ritningen som från kyrkoexteriören i Nöbbele. Gerss har på sin ritning föreslagit rusticerat sockelparti på långhuset, ingen portalmarkering med däremot kraftigt markerade, tredelade ljudgluggar på tornet. Dessa stilelement tilltalade ej församlingen.

INTERIÖR - Interiören har förändrats kraftigt genom 1900-talets renoveringar. Altartavlan med omfattning är dock ursprunglig och visar Kristi nedtagande från korset, en kopia efter Rubens, utförd av Salomon Andersson 1829 och skänkt till kyrkan av kronprins Oscar. Målningarna ovanför dörrarna till sakristian är utförda av Ludvig frid 1907. Takmålningarna tillkom vid samma renovering av interiören och är utförda av J Miller. Till den ursprungliga inredningen hör altaret och predikstolen, medan orgeln anskaffades 1844.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993