Stäng fönster Skellefteå kn, FÄLLFORS 4:10 FÄLLFORS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Fällfors kyrka i Byske har ett öppet läge på landsbygden. Kyrkan uppfördes 1912-13 efter ritningar från 1899 av Gustaf Hermansson av byggmästarfirma Bröderna Nordberg, dock med vissa avvikelser från dessa. Det är en stor, panelad träkyrka med fönster i två våningar och höga gavelfönster. Västfasaden flankeras av sidoställda torn, det norra högst. Mellan tornet står ett litet vapenhus och i norr en vidbyggd sakristia i två våningar. Den dominerande stilen är jugend med inslag av nygotik och byggnaden har till det yttre en något profan prägel. Långhuset är ljust och rymligt med tre skepp och har läktare på tre sidor. Svarvade arbeten av trä återfinns i altarrundel och läktarskrank. Kyrkan präglas idag av 1954-års omfattande renovering efter ritningar av Karl Martin Westerberg. 1974 gjordes en mindre läktarunderbyggnad. Följande år ommålades exteriören.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-1999. Kompletterad 2003.