Stäng fönster Kinda kn, SÄBY 1:16 HÄGERSTAD KYRKOGÅRD

FÖRSAMLING 1995 - HÄGERSTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger 10 km ostnordost om Kisa i Stångådalen på en markerad höjd med vid utsikt över odlingslandskapet och sjön Striern. Vid kyrkan finns dagis och församlingshem. Gamla kyrkan ligger 700 m nordnordost om den nya, naturskönt vid Striern där även prästgården är belägen.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den murade kyrkan uppfördes 1864-66 efter ritningar av konduktören C. G. Blom-Carlsson vid ÖIÄ. Den består av ett rektangulärt långhus med ett polygonalt korutsprång (ursprungligen innefattande en med skrank avskiljd sakristia) och ett torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören har främst nygotisk prägel, även om proportionerna är nyklassicistiska. Den vitputsade kyrkan har spetsbågiga fönster och täcks av ett sadeltak. Tornets åttkantig lanternin med en kort spira är utförd efter ritning av kyrkans byggmästare Johan Granqvist. Blom-Carlsson hade i stället avsett att tornet skulle få sadeltak och fyra hörntorn. Kyrkans ingångar finns i väster samt mitt på långhusets sydfasad. I den ljusa interiören lägger man bland annat märke till innertaket som har formen av en tudorbåge. Orgelläktarens underbyggnad från en restaurering 1930 efter ritningar av arkitekt Erik Fant rymmer sakristia, arkiv- och förrådsrum. Vid detta tillfälle igensattes korfönstren, varav de på sidan om altaret åter öppnats 1994. Altartavlan utfördes 1930 av Sigrid Oxenstierna. Predikstolen liksom de med dörrar försedda bänkkvarteren med nygotisk ornamentik och orgelfasaden är från byggnadstiden. Orgelverket från 1866 tillverkades av Sven Nordström i Flisby.