Stäng fönster Norrtälje kn, RIALA PRÄSTGÅRD 3:1 RIALA KYRKA

Historik
Riala kyrka ligger i södra Roslagen, omgiven av roslagsnatur. Det är en medeltida salkyrka uppförd av gråsten. Planen är rektangulär, tre travéer, vidbyggd sakristia i norr och vapenhus på den södra sidan. Fasaderna är putsade, vilket inte är så vanligt i Roslagen. Kyrkan täcks av branta sadeltak. Långhusets fönsteröppningar är grupperade i trefönstergrupper. Långhuset kan dateras till 1200-talets slut, liksom dopfunten. Murarnas ursprungliga kvaderristning kan ses på långhusvinden samt i vapenhuset. Sakristian, med sitt ursprungliga valv av gråstensskärv, tillfogades troligen kort därefter. Vapenhuset byggdes i början av 1400-talet och utvidgades åt väster under 1400-talets senare hälft. Under 1460-70-talen välvdes kyrkan och försågs med kalkmålningar. Under 1700-talet förstorades fönstren, och målningarna överkalkades 1749. 1939 restaurerades kyrkan under ledning av Erik Lundberg, interiören fick då sitt nuvarande utseende. Den öppna bänkinredningen, de medeltidsimiterande fönstergrupperna och korets rundfönster samt långhusets framtagna målningar härrör dock från J. Laurentz restaurering 1893.