Stäng fönster Norrtälje kn, KYRKAN 1 NORRTÄLJE KYRKA

Historik
Norrtälje kyrka föregicks av Mariakyrkan, som förstördes när ryssarna brände staden 1719. Den var enligt Dahlbergs avbildning en korskyrka, och troligen byggd av trä. Den nuvarande kyrkan består av rektangulärt långhus med polygonalt kor, sakristia i norr och ett åttakantigt torn i väster. Den putsade kyrkan är byggd av natursten, har rundbågiga fönster och täcks av ett skifferklätt mansardtak. Tornet kröns av en huv med lanternin och spira. Kyrkorummet nås från söder samt via tornets bottenvåning. Kyrkan uppfördes 1724-26 och hade då en låg och oansenlig tornbyggnad. I söder fanns ett vapenhus som revs 1855, och mitt emot detta låg sakristian. Det tresidiga koret tillkom vid en ombyggnad 1772-73, då även yttermurarna höjdes och mansardtaket tillkom. Tornet uppfördes 1854, efter ritningar av Johan Fredrik Åbom. 1899 revs sakristian och en ny uppfördes i anslutning till koret. Denna revs i sin tur 1968 och ersattes med den nuvarande betydligt större byggnaden. Kyrkans exteriör präglas främst av byggnadsverksamheten på 1770-och 1850-talet. De nuvarande fönsteröppningarna tillkom vid en restaurering 1899, då medeltidsinspirerade schablonmålningar utfördes på väggar och i valv, öppna bänkar tillkom och hela inredningen målades i brunt. 1940 skedde en genomgripande omdaning av interiören under ledning av arkitekten Erik Fant, som bl.a. innebar att inredningen målades om och kyrkan åter fick slutna bänkar. 1968-69 omgestaltades interiören återigen efter ritningar av arkitekten Rolf Bergh. Restaureringen orsakades av en nödvändig grundförstärkning, och innebar bl.a. omputsning av fasaderna. I koret uppmurades ett nytt fristående altare, alla fönster fick färgat glas och i koret tillkom glasmålningar efter kartonger av Randi Fischer. Bänkinredningen fick ny färgsättning och predikstolen återfick sin ursprungliga färg.