Stäng fönster Vetlanda kn, TJUSTKULLE 1:3 VETLANDA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Stadskyrkan i Vetlanda uppfördes 1796-1798. Tornet skadades av ett blixtnedslag år 1800 och reparerades samma år. Den stora kyrkan byggdes av stadsbyggmästare Georg Salvin och stadsmurmästare Peter Ryberg, Jönköping, på samma plats som den äldre kyrkan från 1724, vilken revs 1797, sedan den nya kyrkans grund lagts utanför. Efter en serie genomgripande förändringar återstår idag föga av den ursprungliga kyrkan. Tornspiran tillkom 1871. Kyrkorummet ombyggdes till basilika 1903-04 och fick omfattande dekorativ utsmyckning. Rummet omgestaltades även vid renoveringar 1925 och 1954. Ingen annan kyrka från perioden i länet har genomgått så drastiska omvandlingar och kyrkan är därigenom ett intressant restaureringshistoriskt dokument.

PLAN OCH MATERIAL - Kyrkan byggdes ursprungligen efter en 1795 approberad ritning, signerad av Per Wilhelm Palmroth vid ÖIÄ: Ritningen visar ett rektangulärt kyrkorum med torn i väster och kvadratisk sakristia i öster bakom den raka korväggen. På församlingens önskan 1797 flyttades sakristian till nordsidan, eftersom grunden var svag i öster. 1903 revs denna sakristia, och arkiv och sakristia inrymdes i två nya utrymmen på ömse sidor om altarpartiet. Kyrkan gjordes samtidigt om till treskeppig basilika. Uppförd i sten, senare ombyggda partier dock i tegel. Spritputsade fasader, avfärgade i vitt. Takmaterialet utgörs av svart plåt. Samma material på tornets spira.

EXTERIÖR - Från början byggd enligt 1795 års ritning men något förenklad. Tornets nedre murparti kvar från 1700-talskyrkan. Fyra rundbågade fönster per långsida, två på korväggen. Valmat sadeltak. Ny tornspira 1871 med gavelrösten, tornur och kopplade bågöppningar för klockorna. Långhuset ombyggt till basilika 1903-04 med rundbågiga klerestoriefönster över lägre sidoskepp.

INTERIÖR - Den ursprungliga kyrkorummet var ljust och rymligt med trätunnvalv och rakslutet kor med stora fönster på vardera sidan om altaret. Då församlingen skuldsatt sig genom bygget kunde inga nya prydnader eller inventarier anskaffas de första åren. Altartavlan var målad 1816 av Johan Gustaf Sandberg, "Jesus i Getsemane", och omgavs av ramverk med pilastrar och rakt entablement, utfört delvis efter ritning av Samuel Enander. Predikstolen tillkom 1815, utförd också den efter ritning av Enander, med ljudtak och draperimålning. Ursprungligen fyra slutna bänkkvarter samt sido- och korbänkar, 1815 dokumenterade som målade i ljusblått. Orgel var byggd av Nils Ahlstrand med fasad efter ritning 1825 av Carl Gustaf Blom Dundercarlsson.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993