Stäng fönster Norrtälje kn, LOHÄRADS PRÄSTGÅRD 2:1 LOHÄRADS KYRKA

Historik
Lohärads kyrka består av rektangulärt långhus med smalare rakslutet kor, sakristia i norr och vapenhus i väster. På ett gärde sydost om kyrkan står en klockstapel, som fick sitt nuvarande utseende vid en ombyggnad 1838. Den vitputsade kyrkan är murad av natursten. Samtliga yttertak utgörs av sadeltak, förutom vapenhuset som har valmat tak. I de rundbågiga fönsteröppningarna sitter karmar med trebrutna överstycken. Ingången är belägen i vapenhusets sydvägg. Den äldsta kyrkan från 1200-talets förra del bestod av långhus med smalare, rakt avslutat kor i öster och ett smäckert torn i väster. Ingången var belägen i söder. I slutet av 1200-talet tillkom sakristia med kryssvalv av stenflis. Under 1400-talet slogs tegelvalv i långhuset. Vidare tillfogades ett vapenhus i sydväst, som revs på 1670-talet efter att tornet rasat och slagit sönder vapenhuset. Av tornets nedre delar gjordes ett nytt vapenhus. 1761 togs triumfbågsmuren mellan kor och långhus bort, och ett tunnvalv av tegel slogs i koret. Kyrkans exteriör har inte förändrats i någon större utsträckning sedan slutet av 1600-talet. De stora och rundbågiga fönsteröppningarna fick sin nuvarande storlek 1875-76. Interiören präglas främst av inredningen från 1700-talet samt av en restaurering 1928-29 under ledning av arkitekten Ärland Noréen, då bl.a. resterna av senmedeltida kalkmålningar togs fram och konserverades.