Stäng fönster Vetlanda kn, FRÖDERYD 4:1 FRÖDERYDS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan uppfördes 1853-54 av byggmästare S Sjöholm enligt ritningar från 1848 av Johan Adolf Hawerman, som tidigare gjort två rikare förslagsritningar. Invigningen skedde 1856. Kyrkan brann 1943, varvid den fasta inredningen förstördes utom altartavlan, som skars ur ramen. Återuppfördes 1947 på de stående murarna. Smärre förändringar i exteriören, bl a i tornets och lanterninens utformning. Interiören helt förändrad.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med torn i väster och rakslutet kor i öster, med halvrund sakristia bakom. Ingångar i väster och mitt på långsidorna. Byggd i sten, putsad i vitt. Taket belagt med skiffer.

EXTERIÖR - byggd enligt 1848 års ritning, med långhus och sex fönster på var långsida och två på korväggen. Ingångarna inramade av pilastrar med kraftigt entablement och lunettfönster över. Tornet hade lanternin med trekantsgavlar över bågöppningar och kort spira (gavlarna togs bort vid återuppbyggnaden).

INTERIÖR - Den ursprungliga kyrkan hade tunnvälvt kyrkorum med väggar och fast inredning målat i vitt. Östväggen utförd enligt Hawermans ritning med hög arkitektonisk uppställning med fronton, buren av pilastrar. Altartavlan, "Kristi förklaring", målad av Johan Hellgren, Växjö (kopia efter Fredric Westin). Målningen räddades vid branden genom att skäras ur ramen och finns i den nuvarande kyrkan i koret. Även nummertavlorna räddades, nu placerade under läktaren. Den sexkantiga predikstolen med ljudtak samt orgeln, byggd efter ritning från orten 1862, förstördes.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993