Stäng fönster Vetlanda kn, BJÖRKÖ 8:1 BJÖRKÖ KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan ligger i samhället Björköby nordväst om Vetlanda. Den byggdes 1843-45 efter ritningar av Carl Gustaf Blom Carlsson. Ovanlig lösning med sakristia i väster. Relativt ursprungligt kyrkorum bortsett från att lillkyrka anordnats mellan bänkkvarteren i norr samt ändrad färgsättning. Den medeltida kyrkan som revs vid byggstarten låg strax väster om den nya kyrkan.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt långhus med rundat kor i öster, västtorn omgivet av två mindre rum, det norra sakristia. Entréer i väster och mitt på sydfasaden. Byggd i sten, fasaderna spritputsade med slätputs i omfattningar och hörnmarkeringar, avfärgade i vitt, sockeln i grått. Tak på långhus, torn och lanternin täckta med svartmålad plåt i skivtäckning. Lanterninen i trä, målad i svart och vitt, förgylld korsglob överst.

EXTERIÖR - Långhuskyrka med västtorn och smäcker lanternin. Utbyggnaden kring tornet har lägre tak och mindre bredd än långhuset. Portalerna med ursprungliga trädörrar inramas av kraftiga pilastrar, som bär entablement med lunettfönster över. Runda fönster över västfasadens rundbågade sidofönster. Den vida korrundelns koniska tak når upp till långhustakets nock.

INTERIÖR - Ljust kyrkorum med vita väggar och det höga trätunnvalvet i ljust blått, taklisten marmorerad i grågult. Ofärgat antikglas i alla fönster, gjutjärnsbågar. Över korbågen inskriften "Ära vare Gud i höjden". Altaruppställning mot korväggen med pilastrar som bär rakt överstycke, målad i grått med gulddekor (ursprungligen troligen vitt). Altarmålning av Bengt Nordenberg 1865, "Låten barnen komma till mig". Förgylld strålsol med Gudsöga i korvalvet. Halvrund altarring med gyllene växtornament. Predikstol med åttkantig korg och ljudtak med kupol, målad i ljusa blå och grå toner och förgyllda lister och emblem. Dubbla trappor med genombrutna räcken i brunt. Korbänkar samt fyra bänkkvarter, slutna mot mittgången. Bänkfronter med ramverk i gråvitt kring marmorerade fyllningar i grågult och grönt, bokbräden och säten i mörkgrönt. Norra delen av tvärgången vidgad för lösa stolar, vända mot en altaruppsats på nordväggen från 1761 av Johan Ullberg. Läktare dekorerad likt altarrundeln, orgel i grått med guld, byggd 1848 av S Nordström. Läktaren ej underbyggd.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993