Stäng fönster Härnösand kn, VIKSJÖN 12:1 VIKSJÖ KAPELL

FÖRSAMLING 1995 - VIKSJÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Utbrutet 1771 som kapellförsamling ur Västanå. Mellan 1771 och 1808 pastorat med Säbrå, därefter med Stigsjö.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i skogsbygden i landskapets sydöstra del på gränsen mot Hälsingland. Finska gårdsnamn vittnar om att delar om området koloniserats av finska inflyttare. Kyrkan ligger i utkanten av bebyggelsen ovanför en brant sluttning ned mot Mjällån mellan ett bergigt skogsparti och odlingsmarken ovanför älven. Sydväst om kyrkan ligger prästgården och i öster en skola. Öster om kyrkan står några kyrkstallar från 1790-talet och i söder finns en sockenstuga från 1809. Kyrkstallarna bär skyltar som visar vilken by de tillhört.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Ett träkapell uppfördes 1751 för de boende vid Västanå bruk, det kom att tas i bruk även av kringliggande byar. Efter tjugo år var byggnaden så fallfärdig att bönderna ville bygga ett eget kapell. Bruket ville å sin sida också ha ett eget kapell. Detta medförde att det kom att byggas två kapell.

II: Per Zackrisson byggde 1771 ett kapell för Viksjöbönderna. Detta revs 1793. Byggnaden hade åttkantig plan med altaret placerat i norr och ingången i söder. Den var sannolikt byggd i timmer och hade ett brant spåntäckt tak. Per Zackrisson utförde även inredningen.

III: Ett brukskapell byggdes 1771, förmodligen även det av Per Zackrisson. Byggnaden flyttades 1792-94 till Gammelgårdsmoen i Viksjö. Träkapell med åttkantig central planform, sakristia med avskurna hörn i nordost och vapenhus i väster. Ett nytt vapenhus uppfördes i samband med flyttningen, eventuellt byggdes det åter ett nytt vapenhus i samband med en restaurering 1891. Reveterade och vitkalkade fasader. Åttkantigt säteritak med konformad huv över mitten. Interiören en blandning av sena 1700- och 1800-talsstilar. Kapellet brann ned 1926.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - IV: 1928 uppfördes en ny träkyrka, i former som nära följde den brunna byggnaden. Kyrkan är orienterad i nord-sydlig riktning, med altaret i norr. Träbyggnad med åttkantig plan, sakristia i norr och vapenhus i söder. Arkitekt var David Frykholm.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Vitmålade fasader i stående träpanel. Brant säteritak med fall i två avsatser och ljusinsläpp i mellanpartiet. Takfallen är spåntäckta. Ingång i söder via vapenhuset. Välvt innertak med blåmålat listverk. Inredningen i allt väsentligt samtida med byggnaden. Altaruppsats och predikstol i historiserande stil av snickarmästare Erik Johan Näslund. Altartavlan är en kopia av en detalj av Tizians målning "Nattvarden" i Louvremuseet, Paris, utförd av Stig Bergh, Stockholm. Sluten bänkinredning, något reducerad 1963.