Stäng fönster Gislaved kn, ANDERSTORP 9:451 ANDERSTORPS KYRKA

Historik
Efter att länge ha planerat en tillbyggnad av socknens träkyrka , byggd 1754 som ersättning för en medeltida träkyrka, beslöt församlingen 1846 att satsa på nybyggnad av en stenkyrka norr om den befintliga kyrkan. Den nya kyrkan byggdes 1853-56 av byggmästare P Pettersson i Tåå efter ritning av ÖIÄ (A R Pettersson 1849), med vissa avvikelser. Kyrkan hör till den stora gruppen sena nyklassicistiska kyrkor. Endast tornets spira skiljer sig från normaltypen. Interiören är relativt välbevarad. Predikstolen är en klenod från 1772, överflyttad från den gamla kyrkan.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med rundat kor i öster (på 1849 års ritning rakt), sakristia i norr, utvidgad 1967. Byggd med 16 fönster, varav fyra i korrundeln, efter församlingens önskan om en ljus kyrka (1849 års ritning 10 fönster). Entréer i väst och mitt på sydfasaden. Byggd i sten, spritputsad i vitt, hög sockel med kvaderindelad grå cementputs. Taket skiffertäckt, torn och lanternin avtäckta med kopparplåt.

EXTERIÖR - Långhuskyrka med torn, försett med hög lanternin med kort spira. Lanterninen ursprungligen öppen som på ritningen. Sakristian 1967 utvidgad och underbyggd med samlingssal med fönster i markplanet. Lunettfönster på västfasaden till läktaren.

INTERIÖR - Vid och rymlig kyrksal, med korrundeln belyst av fyra fönster med klart glas. Trävalvet ljust gråblått med taklist marmorerad i guldockra, väggar vita. Altarbord och altaruppställning original, med kraftiga marmorerade kolonner som bär lunettbåge med strålsol. Den inramade ursprungligen ett molnlandskap som fond till ett träkors med svepduk och törnekrans (1859). Korset nu uppställt i sakristian, ersatt av en modern Kristusframställning i den äldre omfattningen. Predikstolen ett praktfullt arbete i senrokoko 1772 av Sven Nilsson Morin i Gnosjö, vitmålades då den överflyttades till den nya kyrkan, men har återrestaurerats till ursprunglig färgsättning. Nummertavlor på piedestaler från 1850-talet. Den fasta inredningen var från början övervägande vit med förgyllda listverk och ornament, med inslag av grågrön marmorering, bl a de slutna bänkkvarterens och de svängda korbänkarnas fasader samt altaromfattningen. Den nuvarande färgsättningen från 1967 håller samma grundton, men med accenter i klarare färger. Läktaren med elegant gallerverk över bröstningen, bärs av slanka svarvade kolonner. Orgelfasaden från 1861 är utförd efter ritning av A T Gellerstedt. De två läktartrapporna diskret underbyggda med förråd, i övrigt är utrymmet under läktaren fritt. Vapenhuset är i ursprungligt skick, utom att den högra trappan till läktaren tagits bort, samt glasdörrar insatts som vindfång.