Stäng fönster Timrå kn, LAGFORS 6:5 GUSTAFS KYRKA (LAGFORS BRUKSKAPELL)

FÖRSAMLING 1995 - LJUSTORP

BEFOLKNINGSTAL - år 1805: -, år 1900: -, år 1995: -

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Bruksförsamling utbruten ur Ljustorp 1797. Ingår i Ljustorps pastorat. Befolkningstalen för Lagfors är inkl. i Ljustorp.

LÄGE OCH OMGIVNING – F.d. bruksort belägen vid Ljustorpsån i Ljustorps socken.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Uppfört 1772-73 på instiftan av brukspatronen Mathias Krapp d.y. Möjligen är tornet något senare tillbyggt, det är dock omnämnt 1782. Oktogonal träbyggnad med rektangulär sakristia i öster och västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - På grund av att västgaveln är sned står också tornet, som har en lanternin, något snett i förhållande till kyrkan. Rödmålad panel, ursprungligen liggande timmer, och spånklätt tak med dubbla fall. Valmat tak på sakristian. Ingång i väster, separat ingång till sakristian. En åttasidigt kupolvalv täcker kyrkorummet. Altaruppställning, predikstol och bänkinredning sannolikt från kyrkans byggnadstid. Kapellet får ses som välbevarat, utan större förändringar.