Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Säffle kn, KILA PRÄSTGÅRD 1:3 M.FL. KILA KYRKA

 Anlaggning - Historik

Historik
FÖRSAMLING 1995 – KILA

BEFOLKNINGSTAL - 1805: 1727, 1900: 2154, 1995: 805

FÖRSAMLINGSHISTORIK – Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i utkanten av den västra delen av Vänerslätten nordväst om Karlstad i ett kuperat landskap med uppodlade dalsänkor. Den nuvarande stenkyrkan i Kila, vackert belägen på västsidan av Harefjorden, uppfördes vid 1600-talets mitt och ersatte då en äldre träkyrka.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida träkyrka. Enligt beskrivning av N. G. Djurklou (1868-69) skall den medeltida träkyrkan ha varit "mörk, liten och bygd af starka, sammanhuggna ekplankor". Riven i samband med att ny kyrka uppfördes i nära anslutning till den gamla.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, en utbyggd sakristia i öster samt torn i väster. Kyrkan uppfördes 1654. Västtornet tillbyggdes 1769-76 och sakristian 1829.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är vitputsade såväl ut- som invändigt samt genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Västtornet kröns av en karnisformad huv med lanternin och spira; samtliga takfall är skiffertäckta. Ingångarna är förlagda på tornets och långhusets sydsidor. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv. Altaruppsats, predikstol och orgel, formgivna i tidstypisk nyklassicistisk stil, förvärvades under 1800-talet. Kyrkans interiör präglas alltjämt av den omfattande restaureringen 1935-36, under ledning av arkitekt Einar Lundberg. Vid detta tillfälle tillkom bl.a. den nuvarande bänkinredningen liksom korpartiets glasmålningar, de sistnämnda efter ritningar av konstnären Gunnar Torhamn.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994 / Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2000.