Stäng fönster Norrköping kn, RÖNÖ 2:1 RÖNÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - RÖNÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församling utbruten ur Östra Ny senast omkring 1600, stundom betraktad som kapellförsamling, förklarad annexförsamling 1921.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger högt i en trång sprickdal i skärgårdsbygden 25 km öster om Söderköping. På kyrkogården finns en klockstapel samt bårhus i form av en jordkällare. Invid kyrkan ligger en f. d. skola, nu bygdegård samt f. d. ålderdomshem. Norr om kyrkan ligger Rönö kungsgård, i dag ruin.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Ett mindre träkapell, SANKT ANTONII CAPELL, omtalas på Rönö. Kapellets ålder och utformning är inte närmare känd. Rivet i samband med att ny kyrka uppfördes, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1641-42 av Pfalzgreven Johan Casimir, till minne av hans gemål Catharina, och består av ett rektangulärt långhus med ett rakslutet korparti. En sakristia i norr tillfogades 1811. I väster finns ett långsmalt vapenhus av okänd ålder.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Enkel exteriör med vitputsade murytor, högsmala fönsteröppningar och tegeltäckta takfall. Den östra gaveln stöds av tre strävpelare. Kyrkorummet är kryssvälvt i fyra travéer, sannolikt samtidigt som murarna uppfördes. En större restaurering ägde rum 1922. Under 1940-talet ommålades interiören, på 1960-talet lades taket om. In- och utvändig restaurering skedde 1973. Som altarprydnad fungerar ett senmedeltida altarskåp.