Stäng fönster Hudiksvall kn, BÅLSÖN 1:1 BÅLSÖ KAPELL

Historik
Omgiven av tallar, höga enbuskar samt stenig mark med ljung och bärris ligger Bålsö kapell. Miljön kring kapellet har förändrats kraftigt de senaste 50 åren, då skogen vuxit upp sedan dess och kommit allt närmare byggnaden, vilket medfört att kapellet inte längre syns från havet, utan idag omges helt av skog.

Bålsö kapell är till formen mycket ålderdomligt med sina låga långsidesväggar och byggnadens låga placering i terrängen. Kapellbyggnaden vilar på hörnstenar, med natursten lagda däremellan. Byggnaden har en timrad stomme som ursprungligen stod utan panelbeklädnad. Många fiskare ristade då in sina bomärken och initialer i byggnadens fasader. På byggnadens västra fasad återfinns även kapellets byggnadsår genom att inristningen ”Upbygt 1603” påträffades ovanför byggnadens port vid en tidigare renovering.