Stäng fönster Karlstad kn, HANEVIK 1:3 M.FL. SEGERSTADS KYRKA

SEGERSTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SEGERSTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Segerstads gamla kyrkplats är belägen mitt i Segerstads by. Kyrkogården är delvis bevarad och utgörs av en inhägnad ängsmark och markeras av en 1829 rest minnessten. Den nuvarande kyrkan är isolerat belägen i ett uppodlat dalstråk på
Vänerslätten, ca 2,5 km söder om den gamla kyrkplatsen. Platsen till den nuvarande kyrkan skänktes av ägaren till Hanwiks säteri, överstelöjtnant Magnus Roos och hans hustru. Segerstad är beläget väster om Karlstad.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: belägen på annan plats (SEGERSTADS KYRKPLATS). Träkyrka sannolikt av medeltida ursprung (nämns som "gammal" under 1600-talet). Beskrivs av Djurklou med mått, sägs ha haft "förhus i vester" och "små Gluggar till fenster". Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia i norr samt västtorn. Kyrkan uppfördes ursprungligen i två etapper: långhus och sakristia 1738-47 och västtornet 1750-66. Vid det förra tillfället verkade domkyrkoarkitekten Christian Haller som byggmästare. Knappt hundra år senare, 1847-48, ersattes 1700-talstornet med det befintliga. Delar av 1700-talsgaveln nedtogs också vid detta tillfälle.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans planform och exteriör, med sitt branta, valmade sadeltak över långhuset, är karakteristiska för sin byggnadstid. Det senare tillfogade västtornet kröns av en huv med lanternin i två avsatser samt en kort spira. Kyrkans murar är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Taken är belagda med skiffer. Ingång i väster. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv.
Interiören har genomgått ett flertal restaureringar under 1800- och 1900-talen. Den fasta inredningen förnyades till stor del under 1800-talets andra hälft i tidstypiskt stil. Altaruppsats och predikstol utfördes av fabrikör O. L. Dahlman från Västerås, delvis efter ritningar från 1861 uppgjorda av byggmästare Edv. Eriksson, Nysäter. Nuvarande altaruppsats härrör från 1946 och utfördes efter ritningar av arkitekt Elis Kjellin, delvis utifrån äldre snidade delar från omkring 1700. Altartavlan målades av konstnär Thor Fagerqvist. Öppen bänkinredning förvärvades sannolikt under 1910-talet. Interiören har restaurerats även 1957, efter ritningar av arkitekt Ragnar Jonsson.