Stäng fönster Valdemarsvik kn, RINGARUMS PRÄSTGÅRD 1:13 RINGARUMS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - RINGARUM

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Valdemarsvik utbruten 1919.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger 15 km sydost om Söderköping i södra delen av en markerad höjd i den fornlämningsrika dalbygden, mycket synlig i landskapet. Den omges av modern bebyggelse och närmast finns skola, daghem och ålderdomshem samt pastorsexpedition, kyrkstallar och sockenstuga. Enligt obekräftad tradition skall det första träkapellet i Ringarum legat på en höjd öster om Sörby.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, halvrund sakristia i öster samt torn i väster. I: Den rivna medeltidskyrkans ursprungliga planform är okänd. Huruvida den förändrades under senare delen av medeltiden är också osäkert (de kända måtten kan tyda på att den hade salformad plan). Åt norr fanns en sakristia och på södra sidan låg ett vapenhus, sannolikt av medeltida datum. Kyrkorummet hade medeltida tegelvalv. Riven, förutom långhusets västgavel och sydmur, i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats. II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1776-77 (invigd 1779) av byggmästarna Petter Andersson och Magnus O. Beurling, med återbruk av föregångarens murar i väster och söder.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Gustaviansk exteriör i vitputsad natursten. Kyrkan har mansardtak, tornet kröns av en huv med lanternin. All taktäckning är av grön kopparplåt. Ingång i väster, via tornets bottenvåning, samt mitt på långhusets nord- och sydsida. Även det breda kyrkorummet ger ett karakteristiskt gustavianskt intryck. Kyrkorummets långhus har trätunnvalv och koret har hjälmvalv, också i trä. Långhuset är väl upplyst genom fem fönster och koret från två sidofönster. Den mest omfattande restaurering som förekommit ägde rum på 1880-talet under ledning av August Nyström från Kristberg. År 1936 restaurerades kyrkan under ledning av Johannes Dahl. Senaste restaureringen genomfördes av Ture Jangvik 1973, då bl.a. läktaren underbyggdes. Altaruppsatsens snickerier är utförda av M F Beurling 1806, medan altartavlan är målad av Pehr Hörberg samma år. Den gamla kyrkans predikstol från 1642 överfördes till den nya. Orgelfasaden gjordes av Per Schiörlin 1808, men verket har förnyats 1918. Den öppna bänkinredningen tillkom 1880; 1936 kapades de höga gavlarna. Korbänkar från 1824 och brudbänk med senbarockmålningar från 1720 har bevarats.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - På norra väggen hänger medeltidskyrkans 1300-talskrucifix. Dopfunten i mässing från 1663 är gjord vid Gusums bruk och härrör från den gamla kyrkan.