Stäng fönster Åtvidaberg kn, LUNDBY 1:3 GREBO KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - GREBO

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger 10 km nordväst om Åtvidaberg på en höjd i lövskogslandskapet med utsikt över dalbygden, villasamhället Grebo och sjön Ärlången. Runt kyrkan finns församlingsgård, klockargård (nu hembygdsgård), skola samt dagis i en f.d. skola och ålderdomshem. Här finns välbevarade kyrkstallar samt en ödekyrkogård, med ruinerna av den gamla medeltidskyrkan. F.d. prästgården (Stentomta) ligger strax invid kyrkan.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: belägen på annan plats (GREBO KYRKORUIN). Medeltidskyrkan grävdes ut 1953-54. Kyrkan var uppförd huvudsakligen av gråsten, troligen under 1200-talet, och bestod av ett rektangulärt långhus och smalare absidkor. En sakristia på korets nordsida hade tillkommit senare under medeltiden, osäkert när. Kyrkan förlängdes i väster vid någon senare tidpunkt, även detta sannolikt under medeltiden. Den gamla sydportalen murades igen och en ny upptogs längre västerut. Ett liggtimrat vapenhus har funnits framför den senare portalen.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande kyrkan i övergångsstil mellan rokoko och nyklassicism uppfördes i marksten 1772-73 av byggmästarna Måns Månsson och Petter Andersson. Ritning har ej påträffats. Den är en enskeppig salkyrka med rakt avslutad korvägg i öster, sakristia på korets nordsida och torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - En välbevarade gustaviansk kyrka. Exteriören är vitputsad. Långhus, kor och sakristia har yttre mansardtak, tornet täcks av en huv med lanternin. Taktäckningsmaterialet är spån. Huvudingången i väster, via tornets bottenvåning. En sidoingång till koret finns på sydsidan. Innertaket är ett flackt trätunnvalv. Då kyrkan byggdes utrustades den med läktare. Kyrkorummet har inte förändrats nämnvärt i senare tid bortsett från ändringar i färgsättning av vissa senare restaurerade inventarier, och framstår därför i ursprungligt skick även vad inredningen angår. Altaruppsatsen är gjord av Johan Stålbom 1773, predikstolen med nedgång direkt till sakristian tillverkades av målare Wickman 1779-80. Orgelfasaden är den ursprungliga som byggdes av Pehr Schiörlin från 1785 och ritades av Jakob Wulff, medan orgelverket förnyades av Olof Hammarberg 1926.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - En dopfunt från 1686 överfördes till den nya kyrkan.