Stäng fönster Arvika kn, ÄLGÅ STOM 1:2 M.FL. ÄLGÅ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ÄLGÅ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger vid Glafsfjordens nordvästra strand och med Arvika snett över vattnet, vid den gamla pilgrimsvägen mot Norge. Den nuvarande stenkyrkan från 1700-talet föregicks av en äldre träkyrka.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Äldre träkyrka, sannolikt med medeltida ursprung. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes strax intill.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING: II: Den efterföljande stenkyrkan uppfördes i sin helhet 1724-26 och består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, vidbyggd sakristia i norr och västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är, trots återkommande restaureringar under 1900-talet, såväl exteriört som interiört bevarad i tämligen ursprungligt skick och framstår som en av Värmlands bäst bevarade barockkyrkor. Exteriören är vitputsad med rundbågiga fönsteröppningar under ett brant, skiffertäckt sadeltak; västtornets överbyggnad har originell utformning i tre, spånklädda avsatser. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummets väggar är överdragna med gråfärgad puts och täcks av ett brädvalv med profilerad taklist. Altartavla från 1643. Den snidade altaruppsatsen är ett verk av Isak Schullström från 1758, predikstolen är enligt inskription utförd 1748 av bildhuggaren Olof Brattsten från Filipstad (innehåller dock äldre delar). Tillkomståret för den slutna bänkinredningen är inte känt. Kyrkan har restaurerats bl.a. 1924 efter förslag av arkitekt Bror Almqvist och 1954-55 efter ritningar av Einar Lundberg.