Stäng fönster Svalöv kn, TIRUP 17:1 TIRUPS KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
1843 nedbröts valven i den medeltida kyrkan och byggnaden förlängdes åt öster samtidigt som nya fönster upptogs. Tornet tillbyggdes på 1860-talet.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med halvrund avslutning i öster för kor och sakristia. Torn med huvudingång i väster. Separat ingång till sakristian.

Uppförd av gråsten, putsad och vitkalkad. Sockel av sandsten. Svartmålat plåttak. På tornets spira kopparplåt. I långhuset återstår medeltida murverk i det västra partiet t o m drygt första fönsterparet. I såväl norr som söder återstår här de medeltida portalerna under putsen.

EXTERIÖR - Ritning till ombyggnaden 1843 saknas. Fram till tornets tillkomst på 1860-talet användes den medeltida sydingången med tillhörande vapenhus som huvudingång. Tornets utformning följer ritningen från 1864.

INTERIÖR - Det tunnvälvda kyrkorummet, som genom att äldre murar återstår i västpartiet fått behålla det medeltida rummets relativa ringa bredd, präglas av det sena 1800-talets restaureringar. Inredningen från denna tid är helt bevarad. Altartavlan, "Herdarnas tillbedjan", är utförd av Carl Bloch på 1870-talet. Orgelfasaden är utförd efter ritning 1864.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.