Stäng fönster Simrishamn kn, TOMMARP 154:1 ÖSTRA TOMMARPS KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Uppförd 1857 och ansluten till den gamla kyrkans torn efter ritningar av Anders Haf. Invigd samma år. Det kvarstående låga tornet med trappgavlar fick 1888 ge plats för det nuvarande betydligt högre tornet, uppfört efter ritning av August (Agi) Lindegren.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med absidformad, utbyggd sakristia i öster. Torn i väster med huvudingången placerad på sydsidan.

Uppförd av tegel. Murarna putsade och vitkalkade förutom tornets gavelrösten. Tegeltak, sakristians tak och tornspiran dock klädda med plåt.

EXTERIÖR - Uppförd efter 1857 och 1888 års ritningar. Oförändrat utseende. Utmärkande detaljer är trappgavlarna, den dekorativt utformade taklisten samt de tvåsprångiga, rundbågiga fönsternischerna med parkopplade fönster med färgat glas i de översta partierna. Äldre tornur senare insatta i tornets gavelrösten.

INTERIÖR - Kryssvälvt kyrkorum. Koret avskiljs från den bakomliggande sakristian av en skärmvägg kombinerad med altaranordningen. Altartavlan, "Christus Consolator", utförd av Almén 1886, är en kopia efter Carl Blochs altartavla i Hörups kyrka. Omfattning och skärmvägg sannolikt samtida. I predikstolen ingår äldre delar. Nuvarande trappanordning dock från 1894 liksom altarring och bänkinredning. Eventuellt härrör även läktarens utformning från samma tid. Orgelfasaden är däremot från 1863.

Interiören präglas genom inredningen från 1886 och 1894 framför allt av det sena 1800-talets smak. Dekormålningarna på väggar och valv, frånsett sakristians "stjärnhimmel", har dock avlägsnats. Läktarunderbyggnaden med profilerad träpanel utgör ett sentida inslag i kyrkorummet.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.