Stäng fönster Perstorp kn, ODERLJUNGA 26:1 ODERLJUNGA KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Den medeltida kyrkan tillbyggdes med en korsarm i norr omkring år 1799. Denna korsarm ingår i den nuvarande byggnaden, vilken uppfördes 1852-54 efter ritningar av Johan Hawerman.

PLAN OCH MATERIAL - Latinsk korsform med kor i väster samt torn med sakristia i bottenvåning, likaså i väster. Huvudingång i öster, separata ingångar även i korsarmar och torn.

Uppförd av gråsten, putsad och vitkalkad. Tegeltak, på tornet kopparplåt.

EXTERIÖR- Byggd enligt 1853 års ritning och oförändrad sedan byggnadstiden. Utmärkande för exteriören är tornets placering i anslutning till koret samt dess åttkantiga övre del med likaså åttkantig, hög lanternin och spira.

INTERIÖR - Ursprungligen i princip utförd efter 1853 års ritning, men senare kraftigt förändrad i samband med 1955 års renovering. Kyrkorummet domineras av korväggens alfrescomålning av Kaj Siesjö. Predikstolen, från 1741, är placerad på ett podium i anslutning till den norra korsarmen, som omgjorts till kapell. På kapellets tegelaltare har den gamla altaruppsatsen från 1643 placerats. I södra korsarmen är bänkarna under läktarna borttagna och utrymme berett för den äldre orgeln från 1890. Östläktarens orgel är tillkommen 1952 och försedd med nuvarande fasad 1961. Läktaren, den slutna bänkinredningen samt altarringen är delvis ursprungliga.

Korväggen pryddes före 1955 av fyra halvkolonner med målade bågar. Enligt Hawermans förslag skulle i mellersta bågfältet placeras en altartavla och i sidofälten, ovanför sakristiedörrarna, likaså målningar

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.