Stäng fönster Gislaved kn, STENGÅRDSHULTS PRÄSTGÅRD 3:1 STENGÅRDSHULTS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Förstörd genom brand 1907. På platsen för den rivna, troligen medeltida träkyrkan byggdes en ny träkyrka 1769 av byggmästare Anders Jonsson, Hammelsbo. Ett torn tillbyggdes 1894-95. Kyrkan brann ned till grunden 1907. Den nuvarande kyrkan, ritad av Torben Grut, uppfördes 1910-12. Samtidigt byggdes en ny klockstapel, snarlik den gamla från 1600-talet, som rivits 1894.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt långhus med smalare kor i öster, sakristia på nordsidan. Ingång i väster samt koringång med litet vapenhus. Långhuset förlängdes vid tornbygget. Byggd i timmer, spånklädd. Rödmålad 1777, efter 1895 vitmålad.

EXTERIÖR - Det ursprungliga långhuset hade sadeltak och två fönster, koret fyra fönster på var sida och två i östväggen. Vid förlängningen tillkom ett fönster på var långsida. Tornet, krönt av åttkantig lanternin, placerades ridande på taknocken men markerat ned till mark i västfasadens liv.

INTERIÖR - Kyrkorummet vitmålades 1778 och dekorerades med målade gardiner kring fönstren och apostlabilder på läktarbröstningen av Sven Nilsson Morin. Predikstolen från 1720-talet användes fram till branden, då den skadades men delvis tillvaratogs. Vid ombyggnaden 1895 målades interiören i pärlgrått. Altaruppsatsen hade då kolmårdsmarmorerade pelare. Uppgift om ursprunglig altarprydnad saknas.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993