Stäng fönster Rättvik kn, BINGSJÖ 2:14 BINGSJÖ KYRKA

Historik
Bygden räknar sitt ursprung till 1600-talet, då invandrade finnar koloniserade området. Årliga gudstjänster ägde rum här, men vanligen var nybyggarna hänvisade till församlingskyrkan i Rättvik fem mil bort. Från 1730-talet kunde Bingsjöborna alltmer använda det närmare belägna Boda kapell. År 1792 fick byn slutligen ett eget bönhus, vilket biskopen ställt som villkor för att tillåta en begravningsplats. Det uppfördes av liggtimmer med halsade knutar, invigdes den 29/7 1792 men var då långtifrån färdigställt. Åren som följde insattes fönster, fasaderna rödfärgades och inre målning skedde. En avlagd predikstol inköptes från Vika församling och altarprydnaden tillverkades av ett epitafium från Rättvik. Torn med spira byggdes till 1797 och utrustades med en omgjuten klocka som förut hängt i Rättviks kyrktorn.

Under följande decennier ökade områdets befolkning så snabbt att kyrkostämman på våren 1864 beslutade att bygga ut korsarmar på sitt kapell. Snart ändrades beslutet till att gälla en radikal ombyggnad/rivning av befintlig byggnad. Bygget skedde dels med det gamla kapellets timmer, dels med timmer från en byggnad som stått i Svabensverk. Den 10 juli 1864 hölls första gudstjänsten i det förnyade kapellet, försett med ”två rader bänkstolar”. Inredningssnickerierna var troligen målade i olika gröna toner och på läktarbarriären fanns bibliska målningar, överförda från det tidigare kapellet. Bakom koret inrymdes en eldstadsförsedd sakristia. Två år senare byggdes tornet ut till dagens storlek.

För mer info om kyrkans historia se kyrkan/kyrkobyggnaden samt bifogad PDF.