Stäng fönster Malung-Sälen kn, BJURÅKER 3:3 YTTERMALUNGS KAPELL

Historik
Nuvarande kyrkobyggnad i Yttermalung har föregåtts av flera. Det äldsta kapellet som troligen var från 1500-talet ersattes av ett nytt 1660, som ombyggdes helt drygt 100 år senare, 1779. Efter ytterligare en ombyggnad på 1820-talet revs kapellbyggnaden slutligen 1890 för att ersättas med en ny byggnad i tidens anda. Kapellet som uppfördes i utpräglad nygotisk stil genomgick på 1960-talet en ombyggnad som fullständigt förvandlande dess ursprungliga form och karaktär.

1890-års kapell, som ritades av arkitekt G. Sjöberg, var uppfört efter en korsformad centralplan med sakristia bakom altaret och torn i väst. Kyrkans planform samt dess nygotiska karaktär förändrades genomgripande och den rika utsmyckningen gick helt förlorad vid ombyggnaden 1965- 66. Kapellet förnyelse utfördes efter ritningar av arkitekt Tore Virke. Kyrkan omvandlades till långkyrka, med utbyggt polygonalt kor i öster, sakristia i norr och torn i väst. Vid ombyggnaden utnyttjades delvis de befintliga väggarna och även enstaka fönster bevarades.

Den nya kyrkobyggnaden är en modernistisk och funktionell skapelse som förenar enstaka traditionella inredningslösningar med 1960-talets arkitektoniska uppfattning om kyrkobyggnadernas förnyelse. Av kapellets ursprungliga arkitektur, inredning och karaktär finns dock inget kvar.