Stäng fönster Malung-Sälen kn, BJURÅKER 3:3 YTTERMALUNGS KAPELL

Historik
Yttermalung ligger på Västerdalälvens östra strand. Det nuvarande träkyrkan, som uppfördes efter en korsformad centralplan 1890, föregicks av ett 1700-tals kapell på samma plats. Centralkyrkans planform och dekorativa - huvudsakligen goticerande - formspråk gick helt förlorad vid en ombyggnad 1965-66, efter ritningar av arkitekt Tore Virke. Kyrkan förändrades då till långhuskyrka, med utbyggt polygonalt kor i öster, sakristia i norr och västtorn; vid ombyggnaden utnyttjades delvis de befintliga väggarna. Kyrkans exteriör brädfodrades och fönsteröppningarna moderniserades, långhus och kor har plåttäckta sadeltak, valmat över korets östvägg. Tornet kröns av en huv med spira. Kyrkans interiör - som också fullständigt omdanades vid nämnda ombyggnad - är brädklädd och täcks av ett brutet innertak.