Stäng fönster Kävlinge kn, STORA HARRIE 46:1 STORA HARRIE KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Uppförd 1851-52 efter ritningar av Carl Georg Brunius och ansluten till den äldre kyrkans torn, vilket förhöjdes. Byggmästare var akademimurmästaren Johan Stenberg.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt långhus med tvärskepp i öster, tresidigt avslutat korparti samt torn med huvudingång i väster. Separata ingångar även i korsarmarna. På tornets nordsida dessutom en ingång till tornets övervåning.

Uppförd av gråsten med dekorativa detaljer i tegel. Gråstensmurarna putsade och vitkalkade. Taken täckta med kopparplåt.

EXTERIÖR - Byggd enligt 1849 års ritning och oförändrad frånsett takmaterial och portar. Ingången till korpartiets ursprungliga sakristia är numera igenmurad.

INTERIÖR - Ursprungligen utförd enligt 1849 års ritningar med kryssvalv samt skärmvägg mellan kor och den bakomliggande sakristian. Numera är sakristian flyttad till norra korsarmen och altaret är indraget i östpartiet. Kyrkorummets nuvarande utformning och inredning är resultat av 1900-talets renoveringar (se nedan). Äldre detaljer är det ursprungliga altarkorset, nu placerat mot den nisch, som utgörs av den igensatt sakristiedörren, samt predikstolen, vilken dock moderniserades 1956, och orgelfasaden från 1856.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.